Koplopertrajecten benutten om boeren perspectief te bieden

In Overijssel werkt ROM3D aan twee koplopertrajecten. Kern van onze aanpak is dat we het hele systeem in een gebied bij elkaar aan tafel te zetten: boeren, gemeente, waterschap, burgers, grondeigenaren, provincie, energiecoƶperatie, landschapsbeheerders. Via het gebiedsproces is duidelijk geworden dat een gezamenlijk gebiedsplan dat bijdraagt aan de maatschappelijke opgaven perspectief biedt aan de blijvende boeren.

Via de faciliteer-methode die ROM3D zich eigen heeft gemaakt hebben we samen met alle betrokkenen ideeĆ«n opgehaald, gewogen en verfijnd. Het systeem met elkaar aan tafel zetten, betekent dat we alle betrokkenen met elkaar in gesprek brengen en aan de hand van interactieve werkvormen belangen en dilemmaā€™s duidelijk te maken. Zo ontstaat een gedeelde visie op het probleem, waarvoor vervolgens gezamenlijk acties voor kunnen worden bedacht.

Uit het gebiedsproces in de koplopertrajecten zijn bouwstenen voortgekomen voor een gebiedsplan met als doelen het realiseren van 10% groenblauwe dooradering, een stikstofreductie van 40%, het tegengaan van verdroging en zorgen voor een perspectief voor de boer via kavelruil en verplaatsing van agrarische bedrijven naar betere plekken. Uit het gebiedsproces kwam de verwachting, ook als is het Nationaal Programma Landelijk Gebied van de baan, dat de doelen zullen blijven staan en de boeren zullen blijven zoeken naar perspectief.