Batterijen in 3D zetten, geeft meer inzicht

Voor diverse netbeheerders en ontwikkelaars werkt ROM3D aan nieuwe locaties voor batterij-opslag. Met het overvolle stroomnetwerk kunnen batterijen een rol spelen in het stabiel houden van het netwerk. Dit speelt vooral bij onderstations en bij grotere zonneparken en windparken. Door de batterijen in 3D te visualiseren, ontstaat meer inzicht in de ruimtelijke inpassing en mogelijke combinaties met zonneparken of windmolens.

Het energienetwerk van Nederland dreigt vast te lopen. Er is soms te veel en soms te weinig elektriciteit. Om minder afhankelijk te zijn van het variabele aanbod van duurzame energie is er behoefte aan opslag van elektriciteit in batterijparken. Batterijen fungeren als buffer wanneer er veel wordt opgewekt en het stroomnet vol is. Op momenten met minder stroomaanbod en meer vraag kunnen ze dan weer ‘leeg’ lopen. Netwerkbeheerder TenneT had in augustus 2024 aanvragen voor de aanleg van batterijparken met een totale capaciteit van bijna zeventig gigawatt, wat gelijk staat aan honderden batterijparken.

ROM3D kan plannen voor nieuwe batterijlocaties in 3D visualiseren met zo eerlijk mogelijke beelden van de werkelijkheid. Zo kan een tweedimensionale ontwerpschets voor een batterijpark op de computer in het landschap geplaatst worden. Deze beelden zijn live te veranderen, zodat met betrokkenen en experts gezamenlijk aan het plan voor het batterijpark valt te ontwerpen, waarbij bijvoorbeeld gezocht kan worden naar een goede landschappelijke inpassing. Desgewenst kan worden gekeken naar combinaties van batterijparken met zonneparken of windmolens.

In 3D wordt beter inzichtelijk hoe een nieuw batterijpark eruitziet.