Reflectiestudies
Reflectie van de zon op zonnepanelen kan schittering geven op bijvoorbeeld gebouwen of verkeer. Dit kan hinderlijk zijn of tot ongewenste en zelfs gevaarlijke situaties leiden. Via reflectiestudies kunnen we de reflecties en schitteringen van tevoren in beeld brengen en analyseren. Een opstelling van zonnepanelen kan zo nodig nog aangepast worden om hinder en gevaar te voorkomen.
We hebben veel ervaring met het uitvoeren van onafhankelijke reflectiestudies. Bij de reflectiestudies brengen we eventuele reflecties van zonlicht op verkeer, mensen, gebouwen en/of luchtvaart in beeld. Er zijn uiteenlopende studies uitgevoerd naar reflecties op wegverkeer, gebouwen, personen en landend vliegverkeer, afkomstig van zonneparken, zonnepanelen op daken en zonnewallen voor een diverse groep opdrachtgevers.
Voor reflectiestudies gebruikt ROM3D een speciaal hiervoor ontwikkelde tool: ForgeSolar. Deze tool maakt gebruik van de Solar Glare Hazard Analysis Tool (SGHAT) van Sandia National Laboratories uit de VS. Het model wordt in de VS standaard en met een verplicht karakter ingezet voor de ontwikkeling van zonneparken of andere reflecterende elementen dichtbij vliegvelden. Rijkswaterstaat heeft het gebruik van de SGHAT geaccepteerd als methode om de mogelijkheid van reflectie op weggebruikers te onderzoeken. Ook TNO ziet de SGHAT als een valide methode om reflectiehinder te onderzoeken.
Bij het berekenen van de reflectie wordt uitgegaan van eigenschappen van de opstelling van de panelen, zoals oriëntatie, helling, materiaal en locatie. Aan de hand van deze eigenschappen en de stand van de zon wordt berekend of er geen, geen hinderlijke, hinderlijke of gevaarlijke reflectie is.
ROM3D levert een reflectierapport op met daarin achtergrondinformatie, een analyse en de interpretatie van de resultaten verkregen uit de ForgeSolar tool. De focus hierbij ligt op de hinderlijke en gevaarlijke reflectie. De resultaten geven feitelijk weer wanneer sprake is van reflectie: hoeveel minuten per jaar en op welk tijdstip gedurende het jaar. Ook de mate van hinder wordt geanalyseerd en welk deel van het park het meest reflecteert vanuit een bepaald standpunt. Deze informatie kan worden gebruikt bij het maken van een (landschappelijk) inpassingsplan om eventuele reflectie te blokkeren en daarmee hinder te voorkomen. Bij de interpretatie wordt rekening gehouden met eventuele inpassingsplannen en reflectie blokkerende objecten zoals beplanting en/of bebouwing.
Wil je ook op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!