Waar past een multifunctioneel zonnepark?

Om de energiedoelstellingen te halen, zoekt een Gelderse gemeente naar locaties waar de opwek van zonne-energie kan worden gecombineerd met andere functies. ROM3D heeft een rangschikking gemaakt van de locaties die het meest geschikt zijn voor de realisatie van multifunctionele zonneparken binnen de bebouwde kom.

Wat is nu eigenlijk een multifunctioneel zonnepark? Om helder te krijgen wat de gemeente verstaat onder multifunctioneel ruimtegebruik, heeft ROM3D meerdere werksessies georganiseerd met gemeenteambtenaren uit diverse werkvelden om. Vervolgens hebben we gekeken bij welke locaties, waar technisch gezien ruimte is voor zonne-energie, multifunctioneel ruimtegebruik mogelijk is. De overgebleven ruimtes zijn geclassificeerd op basis van meerdere criteria.

Via een uitgebreide GIS-analyse hebben we bepaald waar er technisch gezien ruimte is voor opwek van zonne-energie. Daarvoor gebruikten we de zeer gedetailleerde kaart gemaakt van de zonneladder van de gemeente. Voor trede 1b (multifunctioneel ruimtegebruik) van de zonneladder hebben we de opwekpotentie bepaald.

In dit project hebben we intensief naar de beschikbare data gekeken om zo realistisch mogelijk tot een resultaat te komen. Deze studie is door goed contact met de betrokken ambtenaren en werksessies gefinetuned. Door hen mee te nemen in het proces en de werkwijze hebben we een goed resultaat kunnen opleveren aan de gemeente waar de ambtenaren achter kunnen staan.

Een voorbeeld van een multifunctioneel zonnepark is een parkeerplaats met zonnepanelen erboven.